OSBÜK OSB Yıldızları Araştırması'nda dereceye giren firmalara ödülleri verildi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Bilişim Vadisi'nde Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) tarafından bu yıl 3'üncüsü düzenlenen "OSBÜK OSB Yıldızları Araştırması Ödül Töreni"ne katıldı. Bakan Kacır, 'Türkiye'de son 21 yılda inşa ettiğimiz güçlü, rekabetçi ve sürdürülebilir sanayi ve üretim altyapısı, Ar-Ge ve inovasyon ekosistemiyle güvenli bir liman haline geldik. Bunun yanında Dünya Bankası ile 450 milyon dolar bütçeli Türkiye Yeşil Sanayi Projesi'ni de devreye alıyoruz'

OSBÜK tarafından Türk Hava Yollarının (THY) kargo şirketi Turkish Cargo’nun ana sponsorluğunda organize edilen “OSB Yıldızları Araştırması Ödül Töreni”’ne Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, AK Parti Kocaeli Milletvekilleri, KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Bilişim Vadisi Genel Müdürü Erkam Tüzgen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Ahmet Şimşek, OSBÜK Yönetim Kurlu Sayman Üyesi Mustafa R. Türker, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Koordinasyon Dairesi Baskanı Abdullah Başar, Türk Patent Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak, THY Genel Müdür Yardımcısı Turhan Özen, OSB ve firma temsilcileri ile çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşti. Törende 11 farklı kategoride 116 firmaya ödül verildi.

Türkiye büyüme trendini son 13 çeyrektir ve son 13 yıldır kesintisiz olarak sürdürüyor”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, konuşmasında son yıllarda dünyanın çalkantılı ve zorlu bir dönemden geçtiğini belirterek, “Salgınlarla, savaşlarla, ekonomik ve jeopolitik krizlerle küresel dengeler yeniden şekilleniyor. Nitekim birçok ülke ekonomisinin daralma yaşadığı böylesi bir dönemde dahi, Türkiye büyüme trendini son 13 çeyrektir ve son 13 yıldır kesintisiz olarak sürdürüyor. 254 milyar dolar ile tarihi bir ihracat rekoruna hep birlikte imza attık. Bu gurur tablosu, Türk sanayisinin üretmeye, katma değer ve istihdam oluşturmaya devam etmesiyle mümkün oldu. Türkiye’de son 21 yılda inşa ettiğimiz rekabetçi ve sürdürülebilir sanayisi, üretim kapasitesi, Ar-Ge ve inovasyon altyapısı, nitelikli iş gücü ve 3 kıtayı birleştiren stratejik konumu ile küresel bir liman haline geldik” dedi.

Yeni adımlar atmaya devam edeceğiz”

Sanayi Alanları Master Planı’na ilişkin konuşan Bakan Kacır, “Ülkemizde sanayi alanlarını daha da büyütmek, sanayicilerimizin yatırım yeri taleplerini en uygun koşullarda cevaplayabilmek en önemli hedeflerimizden biridir. Bunun için halihazırda ülke yüz ölçümümüzün binde 3,5’i düzeyinde olan planlı sanayi alanlarını, ülke yüz ölçümümüzün yüzde 1’i düzeyine çıkarmayı amaçlıyoruz. Hazırlamakta olduğumuz Sanayi Alanları Master Planı ile planlı sanayi alanlarının genişleme ve kurulum çalışmalarını, tren yolu, kara yolu ve liman bağlantılarıyla birlikte tasarlayacağız. Hızlı sanayileşmenin önünü açmak adına, kamu-özel iş birliğini de içeren alternatif finansman modellerini harekete geçireceğiz” ifadelerini kullandı. Bakan Kacır, “2023 yılı yatırım programında yer alan OSB’lerimizdeki 167 yatırım projesi için bugüne kadar 9,8 milyar TL harcama gerçekleştirdik. OSB’lerimizde üretim yapan firmalarımız için yatırım teşvik sistemimizde bir alt bölge desteklerinden yararlanma imkanı sunuyoruz" şeklinde konuştu.

Sanayinin nitelikli çalışan ihtiyacını karşılayacak adımların atıldığını belirten Bakan Kacır, “Gençlerimizi sektörlerin gerektirdiği becerilerle donatmak ve istihdama geçişlerini kolaylaştırmak amacıyla Millî Eğitim Bakanlığı ile ‘Mesleki ve Teknik Eğitim İşbirliği Protokolü’nü geçtiğimiz dönemde hayata geçirdik. 81 ilde 258 sanayi bölgesinde, Organize Sanayi Bölgeleri Mesleki Eğitim Merkezi İrtibat Büroları oluşturduk. OSB’lerimizin tümü, en az 1 mesleki ve teknik Anadolu lisesi ya da mesleki eğitim merkeziyle eşleşmiş durumda. Söz konusu mesleki eğitim merkezlerinde kayıtlı öğrenci sayısı 190 bine ulaştı. Bu merkezler sayesinde sanayimizin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını yetiştiriyoruz” dedi.

450 milyon dolar bütçeli Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’ni devreye alıyoruz”

Bakan Kacır, OSB'leri yeşil ve sürdürülebilir alanlara dönüştürdüklerini belirterek, "Yakın zamanda Yeşil OSB Sertifikasyon Sistemi'ni devreye aldık. OSB’lerimizde yeşil ve teknolojik çözümler içeren projeleri, 3 yılı geri ödemesiz 13 yıl vadeli finansman mekanizmalarıyla destekliyoruz. Bugüne kadar 40 OSB’ye toplam 52 yeşil yatırım projesi için finansman desteği sunduk. Yeşil Mutabakat ve Sınırda Karbon Mekanizmalarından en çok etkilenecek sektörler arasında yer alan çelik, alüminyum, çimento ve gübre sektörleri için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile birlikte karbonsuzlaşma yol haritaları hazırladık. Yol haritalarımız kapsamında demir-çelik, alüminyum, çimento, kimyasallar, plastik ve gübre sektörlerinde sanayi kuruluşlarımızın teknolojik ihtiyaçlarını tespit ettik. Bunun yanında, Dünya Bankası ile 450 milyon dolar bütçeli ‘Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’ni devreye alıyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye yıllık 250 milyar dolar üzerinde ihracat yapan sanayi ülkesi haline geldi

OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü ise, "Üretimin ve ticari hayatın tüm dünyada baskı altında olduğu bir dönemde, etrafımızdaki savaşlara istikrarsızlıklara, yüksek enflasyona, artan maliyetlere rağmen biz bayrağımızı dünyanın her köşesinden dalgalandırmaya devam ediyoruz. Onun içindir ki OSB sanayicilerimiz başta olmak üzere, bu ülkenin sanayicileri üretim cephesinin asıl kahramanlarıdır. Sanayici kardeşlerim, siz ürettiniz, Türkiye büyüdü. Siz ürettiniz, Türkiye Çin ile İtalya arasındaki en güçlü sanayi ülkesi haline geldik. Siz ürettiniz, yıllık 250 milyar dolar üzerinde ihracat yapan sanayi ülkesi haline geldik" şeklinde konuştu.

OSB'ler ülkenin toplam sanayi üretiminin yüzde 45’ini karşılıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının destekleriyle Türkiye'de organize sanayi bölgesi olmayan ilin kalmadığını ifade eden Kütükcü, "Ülkemizdeki organize sanayi bölgelerimizin sayısı toplamda 392’ye ulaştı. Sadece bu yıl 9 yeni organize sanayi bölgemiz kuruldu. 2023 yılında organize sanayi bölgelerimizde bin 400’den fazla yeni parsel üretime kazandırıldı. Böylece organize sanayi bölgelerimizde üretim yapan fabrika sayımız 67 bini aştı. Bugün organize sanayi bölgelerimiz ülkemizin toplam sanayi üretiminin yüzde 45’ini gerçekleştirerek Türk sanayisinin taşıyıcı kolonu haline geldi. İstihdamda ise rekor üstüne rekor kırıyoruz” dedi.

100 bin insana doğrudan istihdam sağlıyoruz”

Mehmet Kütükcü, “Organize sanayi bölgelerimiz 2023 yılında 100 bine yakın insanımıza doğrudan istihdam sağlayarak, toplamda 2 milyon 577 bin istihdam rakamına ulaştı. OSB’lerimizdeki toplam kadın çalışan sayımızda 600 binin üzerine çıktı. OSB Yıldızları Araştırmasına katılan sanayicilerimizin bir önceki yıla göre cirolarının yüzde 97 artırarak 667 milyar liraya ulaştığını, yine bir önceki yıla göre ihracatlarını yüzde 8 artırarak 12.5 milyar dolara ulaştığını, Ar-Ge harcamalarının ise Türkiye ortalamasının çok üzerinde yüzde 115 artırarak 2 milyar 932 milyon lira ile rekora ulaştığını görüyoruz. Öte yandan, araştırmaya katılan firmalarımızın istihdamı 2022 yılında yüzde 12 artarken, kadın istihdamında ise yüzde 15'lik artış yaşandı. Yani rakamlar ve oranlarda gösteriyor ki organize sanayi bölgelerimiz 2022 yılında yeni üretim tarihi daha yazdı. Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu olarak OSB’lerimize ve sanayicilerimize yönelik pek çok proje ve çalışmayı hayata geçiriyor, eğitimler düzenliyor, protokoller imzalıyoruz” şeklinde konuştu.

"Kocaeli'miz Türkiye'deki 70 ilden daha fazla vergi veriyor"

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz ise "Son 21 yılda Kocaeli'miz özellikle sanayileşme ve yüksek teknoloji alanında çok büyük değişimlere imza atmıştır. Aynı zamanda ilimiz, Türkiye'yi dünyayla yarıştıran, son dönemde de bilişim ve Ar-Ge merkezi olarak da ön plana çıkıyor. Hepinizin bildiği gibi Kocaeli bu konuda öncülük yapıyor. Kocaeli'miz Türkiye'deki 70 ilden daha fazla vergi veriyor ve şu an itibariyle Türkiye'de toplanan vergilerden İstanbul'dan sonra 2. sırada yer alıyoruz. Tahakkuk eden ve tahsil edilen dergi itibariyle söylüyorum bunu. Dolayısıyla ilimiz her alanda yarışmaya devam ediyor" dedi.

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) tarafından Gebze Bilişim Vadisi Eren Bülbül Konferans Salonu’nda düzenlenen ‘OSBÜK OSB Yıldızları Araştırması Ödül Töreni’nde, üreten, istihdam sağlayan, ihracat yapan, Ar-Ge yaparak nitelikli üretim kabiliyetini geliştiren 11 farklı kategorideki 116 firmaya plaketleri takdim edildi.

Ödül alan firmalar ve kategoriler;

OSB’lerde En Çok Satış Yapan Firma Kategorisi

1. Çolakoğlu Metalurji / Kocaeli Gebze Dilovası

2. Tosçelik Profil / Osmaniye

3. BOSCH / Bursa

4. Adanus Plastik Ambalaj Toplama / Adana Hacı Sabancı

5. Erdemir Çelik Servis / Gebze

6. Baştuğ Metalurji / Osmaniye

7. Aksa Akrilik / Yalova Kompozit ve Kimya İhtisas

8. Tosyalı Toyo Çelik / Osmaniye

9. Şenpiliç Gıda / Sakarya III.

10. Oba Makarnacılık / Gaziantep

OSB’lerde Satışını En Çok Artıran Firma Kategorisi

1. İstikamet Dış Ticaret / Bilecik Bozyük

2. Gökçelik Çelik Eşya / Bursa

3. Alle Tekstil Konfeksiyon / Bursa

4. Energate Enerji / Kayseri Mimarsinan

5. BS Group / İzmir Atatürk

6. Lion Paketleme / Mersin Tarsus

7. Altim Pazarlama / Ankara Sanayi Odası I.

8. Marsala Home Tekstil / Bursa

9. Metarge Döküm Teknolojileri / Kocaeli KOBİ

10. Deteks Kimya / İstanbul Deri

OSB’lerde En Çok İhracat Yapan Firma Kategorisi

1. Tosçelik Profil / Osmaniye

2. BOSCH / Bursa

3. Çolakoğlu Metalurji / Kocaeli Gebze Dilovası

4. Aksa Akrilik / Yalova Kompozit ve Kimya İhtisas

5. Baştuğ Metalurji / Osmaniye

6. Oba Makarnacılık / Gaziantep

7. Mutlu Makarnacılık / Gaziantep

8. Posco Assan / Asım Kibar

9. Tosyalı Toyo Çelik / Osmaniye

10. AYD Otomotiv Endüstri / Konya

OSB’lerde İhracatını En Çok Artıran Firma Kategorisi

1. Sarboy Entegre Tekstil / Ergene-1

2. Çelebi Plastik / Trabzon Arsin

3. Tosyalı Demir Çelik / İskenderun

4. Mazlum Mangtay Boru Sondajcılık / Adana Hacı Sabancı

5. Egetad Gıda / Manisa Turgutlu I.

6. Altim Pazarlama / Ankara Sanayi Odası I.

7. Petrofer Endüstriyel Yağlar / İzmir Atatürk

8. Politek İnşaat / Trabzon Arsin

9. Çukurova Silo İşletmeciliği / Adana Hacı Sabancı

10. Marsala Home Tekstil / Bursa

OSB’lerde En Çok İstihdam Sağlayan Firma Kategorisi

1. BOSCH / Bursa

2. AYD Otomotiv Endüstri / Konya

3. Yataş Yatak ve Yorgan / Kayseri

4. Şenpiliç Gıda / Sakarya III.

5. Nursan Kablo Donanımları / Kütahya Tavşanlı

6. Tosçelik Profil / Osmaniye

7. Korteks Mensucat / Bursa

8. Melike Tekstil / Gaziantep

9. Hema Endüstri / Çerkezköy

10. Hidromek-Hidrolik ve Mekanik Makine / Ankara Sanayi Odası I.

OSB’lerde İstihdamını En Çok Artıran Firma Kategorisi

1. Energate Enerji / Kayseri Mimarsinan

2. Movus Lojistik Yatırım / Eskişehir

3. Tosyalı Demir Çelik / İskenderun

4. Nivo Teknoloji / Kocaeli Gebze Plastikçiler

5. Baran Plastik Temizlik / Balıkesir

6. Daxler Enerji / Konya

7. Alle Tekstil Konfeksiyon / Bursa

8. Karsan Otomotiv / Hasanağa

9. Yavuz Tekstil / Erzurum Merkez I.

10. Erciyas Çelik Boru / Mersin Tarsus

OSB’lerde En Çok Kadın İstihdamı Sağlayan Firma Kategorisi

1. Nursan Kablo Donanımları / Kütahya Tavşanlı

2. Şenpiliç Gıda / Sakarya III

3. Yavuz Tekstil / Erzurum Merkez I.

4. Penti Çorap / Çorlu 1

5. Yataş Yatak ve Yorgan / Kayseri

6. Özdilek Ev Tekstili / İnegöl

7. World Medicine / Çerkezköy

8. AYD Otomotiv Endüstri / Konya

9. BOSCH / Bursa

10. Porland Porselen / Bilecik II

OSB’lerde Kadın İstihdamının En Çok Artıran Firma Kategorisi

1. Baran Plastik Temizlik / Balıkesir

2. Hubsan Teknoloji / OSTİM

3. Fas Plastik Filtre Arıtma / Beylikdüzü

4. Oba Makarnacılık / Gaziantep

5. Erbey Dokuma İplik / Adana Hacı Sabancı

6. Nivo Teknoloji / Kocaeli Gebze Plastikçiler

7. Energate Enerji / Kayseri Mimarsinan

8. Karsan Otomotiv / Hasanağa

9. Daxler Enerji / Konya

10. Solagron Tarım Ürünleri / Silifke

OSB’lerde En Çok Ar-Ge Harcaması Yapan Firma Kategorisi

1. Logo Yazılım / Gebze

2. Bosch / Bursa

3. Balıkesir Elektromekanik / Balıkesir

4. Akdaş Döküm / Ankara Sanayi Odası I.

5. Hidromek-Hidrolik ve Mekanik Makina / Ankara Sanayi Odası I.

6. DYO Boya / İzmir Atatürk

7. Karsan Otomotiv / Hasanağa

8. Tosçelik Profil / Osmaniye

9. Coşkunöz Metal / Bursa

10. Turcar Hassas Kesici / Kırıkkale Silah Sanayi İhtisas

OSB’lerde Ar-Ge Harcamasını En Çok Artıran Firma Kategorisi

1. Akdaş Döküm / Ankara Sanayi Odası I.

2. Nedu Bağlantı Elemanları / İzmir Atatürk

3. Coşkunöz Metal / Bursa

4. Atha Makine / Menemen Plastik İhtisas

5. CW Enerji /Antalya

6. Beta Enerji / Adana Hacı Sabancı

7. Yataş Yatak ve Yorgan / Kayseri

8. Eksoy Kimya / Adana Hacı Sabancı

9. Barış Teknolojik Tesisat Sistemleri / Adana Hacı Sabancı

10. Yıldız Pul Otomotiv / Konya

OSB’lerde Yeşil Dönüşüme En Çok Katkı Veren Firma Kategorisi

1. Gitaş Gıda / Konya

2. CW Enerji / Antalya

3. Tosunoğulları / Konya

4. Tosçelik Spiral Boru / Osmaniye

5. Tosçelik Profil / Osmaniye

6. Bossa / Adana Hacı Sabancı

7. Abdioğulları Plastik / Adana Hacı Sabancı

8. Tosyalı Toyo Çelik / Osmaniye

9. Gülermak Çelik Konstrüksiyon / Aliağa Kimya İhtisas ve Karma

10. Atlasdenim Tekstil / Adana Hacı Sabancı

Genel Performans Sıralamasında İlk Üç Firma

1. CW Enerji / Antalya

2. World Medicine / Çerkezköy

3. Ravago Petrokimya / Aliağa Kimya İhtisas ve Karma

Sıralamada En Çok Katılımcısı Olan İlk Üç OSB

1. Adana Hacı Sabancı

2. Gaziantep

3. Bursa

TURKISH Cargo Özel Ödülü

Hava Kargo ile en çok noktaya en yüksel tonajlı taşıma gerçekleştiren firma

TİSAŞ Trabzon Silah Sanayi / Trabzon Arsin OSB